KOSTREFORM

Ansvarsløse matkjeder

Før påske i fjor slang den ene dagligvarekjeden etter den andre seg på en rå krig. Nå er de i gang igjen.

Jan Mesicek
Leder Kostreform for bedre helse, Oslo & Akershus

Jan Mesicek

Smågodt er fullt av sukker, vegetabilske fettoljer, fargestoffer og annet søppel.

Vi kan fantasere om at «foreldre har frie valg». Men når sukkersultne barn står i kø foran kassen, er det vanskelig å si nei.
Jeg trodde kjedene i år ville holde seg for gode til å dumpe prisene. Men nei. Og når prisene er så lave at selv de svenske ikke kan matche, kjøper vi.
Smågodt er fullt av sukker, vegetabilske fettoljer, fargestoffer og annet søppel.
Fedme, diabetes og overvekt er tydeligvis ikke noe dagligvarebransjen skal tenke på. Pris, og bare pris, betyr noe. Hva med kundenes helse?
Hvordan sover disse sukkerpusherne om natten?
Smågodtbuffeter er dessuten særdeles uhygienisk. Og enkelte Remabutikker plasserer dem også i frukt- og grøntavdelingen.
Bevisst? Får de ikke sukret sine kunder nok allerede?

Farlig sukker

Sukkerforbruket i Norge er fremdeles altfor høyt. Kraftige tiltak må til om ikke helseutgiftene skal øke ytterligere 80 milliarder på få år. Dagligvarebransjen har lenge hatt sjansen til å gjøre noe, det har foreningen Kostreform for bedre helse påpekt i 10 år. Matgigantene gjør ytterst lite for å redusere sukkerforbruket.
Det blir med noen små, kosmetiske tiltak som å dytte inn en pose med snacks-gulrøtter sammen med sukkervarene – som gjerne følger deg helt til betalingsautomaten!
– Dette er ingen priskrig, men en planlagt kampanje, forsvarte kjedene seg med på Dagsrevyen i går.
Hva er forskjellen?

Sukkersaker i gripehøyde til de minste barna er umoralsk og skruppelløst

Fjern smågodtet

Da må de som betaler regningen for «det søte liv» gripe inn. Altså politikerne.
Å fjerne smågodtbuffeter er ett tiltak. Sukkersaker i gripehøyde til de minste barna er så umoralsk og skruppelløst at selv liberale politikere bør se det.
Etter den søte kløe, kommer den sure svie. Nordmenn med stillesittende livsstil og høyt sukkerforbruk gir sprengte helsebudsjetter og dårlige liv.
Overvekt, diabetes type-2, kreft, hjertesykdom… listen er lang.

Hvor er ansvaret for folkehelsen?

Gjør med sukker som med tobakk

Hvorfor gjør vi ikke med sukkervarer som vi gjorde med tobakk?
Hvorfor tar ikke kjedene initiativ?
I stedet er det atter priskrig på noe av det mest usunne som finnes: smågodt i kilovis, fremstilt for å friste særlig barn og unge.
Politikerne velger å betale for økte helseutgifter fremfor å vie kostholdspolitikk den oppmerksomhet den fortjener.
Hvor er ansvaret for folkehelsen?

Professor vil forby barn å kjøpe godteri.
Dropp sukker om du elsker ditt barn!

Lege Berit Nordstrand: -Bekymret!

Lege Berit Nordstrand

-Jeg blir bekymret når matkjedene igjen senker prisene på godteri, selger «big pack» sjokolade og pusher litervis med brus.
-Det er ikke bare sukkerinntaket som er problemet, med påfølgende blodsukkerkaos og fettlagring rundt livet.
-Jeg er enda mer bekymret for hvordan sukker og kunstige tilsetningsstoff svekker tarmfloraen.
-Hjelpsomme tarmbakterier, som melkesyrebakterier og bifidobakterier dør først. Lumske, sykdomsfremkallende Clostridier og Bacteroider får overtaket.
-Resultatet kan bli dårlig vedlikeholdt tarmslimhinne som lekker fremmedstoffer inn i kroppen og gir allergi og intoleranse.

Dessuten:

  • forstyrret fordøyelse slik at kroppen tar opp mindre næring fra kaloriene som spises
    økt opptak av sukkerarter fra tarmen kan dessuten gi:
  • fedmeutvikling
  • svekket produksjon av næringsstoffer fra hjelpsomme tarmbakterier
  • forstyrret programmering av immunforsvarets celler med svekket og forvirret forsvar som resultat

Tarmen og hodet

-Bakteriene kommuniserer også med hjernen. Forstyrret tarmflora kan forstyrre funksjonen i kroppens kommandosentral – hjernen.
-Vi har ulike sårbarhet her, noen tåler mer, andre mindre.
-Mange små barn må dermed slite med uro, aggresjon, dårlig nattesøvn og form. Det er trist i en påskehøytid hvor vi skal kose oss sammen, le, ha det gøy, gå på tur…
-Jeg slår et slag for de små påskeeggene: de som bare rommer noen få biter.
-Jeg slår også et slag for litt mer kostbart godteri i mindre poser. Gjerne øko og uten kunstige tilsetningsstoff.
-Selv har jeg produsert øko sjokolade, både lys og mørk, med og uten melk, helt fri for tilsetningsstoff.
Slik at alle kan kose seg. God påske!

Lag dem selv da vel!

Hva med deilig marsipan som du lager selv – helt enkelt, uten hvitt sukker.
Se hvor lett der er i videoen vår på Facebook:
https://www.facebook.com/kostnytt/

Professor: – Nei, du må ikke alltid fullføre antibiotikakuren.

ANNONSE
Del på:
Ranger denne artikkelen