KOSTREFORM

Foreningen Kostreform: -vegansk kost kan gi næringsmangler!

Vi vet ikke nok om langtidseffekten av et vegansk kosthold til å anbefale dette til hvermannsen, mener Andreas Dønåsen (26) fra Kostreform for bedre helse. 

Av Julia Schreiner Benito

For meg blir det litt kræsj når hun velger matvarer som hvetemel, butterdeig og juksekjøtt.

Leste du Kostnytts artikkel om veganeren Mari?
Hun vant nylig en pris for sin vegetarblogg, og representerer en raskt økende trend: folk velger mer grønt og mindre kjøtt av etiske grunner.
-At Mari er glad i dyr og ikke spiser animalsk, er fullt forståelig.
– Men for meg blir det litt kræsj når hun velger matvarer som hvetemel, butterdeig og juksekjøtt, sier Andreas.
Han er leder av fylkeslaget til Kostreform i Sør-Trøndelag
– Et kosthold bestående av utelukkende plantekost kan gi potensielle næringsmangler. Derfor er jeg skeptisk til dette som helsefremmende, sier han.

Mari Hult er veganer.

 

Enkelte miljø legger opp til press som skaper dårlig samvittighet om at du ”ikke lever bra nok.”

Ekstreme veganere

Andreas sier at han er opptatt av miljø og etikk, men han synes veganske miljøer ofte kan bli ekstreme og snevre.
– Enkelte legger opp til press som skaper dårlig samvittighet om at du ”ikke lever bra nok.”
-Dette er uheldig da det skaper distanse for dem som egentlig burde spise mindre animalske produkter med tanke på miljø og etikk.
– Jeg reagerer når vegansk kost presenteres uten at ulempene kommer fram. For eksempel ser jeg det som utfordrende å holde et stabilt blodsukker på utelukkende plantekost.
-Med tanke på tilgjengelige råvarer i Norden, tror jeg det er vanskelig å leve både bærekraftig og helsefremmende med vegansk kost.
-Dessuten: hvor bærekraftig er et kosthold hvis det gir næringsmangler?

Hva har mennesker i ulike områder historisk spist? Og hva skjer når du introduserer nye matvarer?

Er plantebasert kost helsefremmende?

Bedre helse med paleo

Andreas har slitt med migrene hele livet. Etter en periode med mageproblemer og utmattelse under fysioterapi-studiene la han om til paleo-kost. Gjennom sitt firma Paleoterapeuten er målet helhetlig tilnærming til helse.
– I paleomiljøet er en opptatt av såkalt ”geografisk tilknytning til kost.” Altså: hva har mennesker i ulike områder historisk spist? Og hva skjer når du introduserer nye matvarer?
– Historiske grafer viser at mennesker i mange deler av verden ikke nødvendigvis har spist lavkarbo. Men de har heller ikke spist hundre prosent vegansk. Der har vært animalske innslag som egg, insekter eller sjømat.
-Det er ingen tvil om at vi må mot et skifte til mer grønt og mindre kjøtt med tanke på klima og bærekraft. Men jeg mener vi ikke har nok vitenskapelig eller historisk dokumentasjon til kunne oppfordre til hundre prosent vegetarmat.

Mange tar andres kostomlegging som kritikk.

Valg som provoserer

Andreas erfarer stadig at kostomlegging provoserer. Mang en reaksjon kan komme når han sender brødfatet videre og heller på mer saus…. En typisk kommentar er: ”Du risikerer høyt kolesterol med så mye fett!”
– Mange tar andres kostomlegging som kritikk. Alle ønsker vi anerkjennelse, å være ”gode mennesker”. Når noen velger en annen måte å leve på, blir vi konfrontert, da kan frykt for det nye melde seg.
-Dessuten har mange direkte eller indirekte tilknytning til den ene eller andre industri: du er nevø av en kornbonde, eller jobber i butikk som selger stivelse, sier Andreas.

Trening er flott, men du blir neppe slankere.
Derfor skal du nyte solen!
Trude hadde invalidiserende migrene. Så innførte hun faste.
Tiril (25) bakte seg til rå suksess.

Hvor mye kjøtt er passe?

ANNONSE
Del på:
Ranger denne artikkelen