KOSTREFORM

Helt rått

Lite ante Tiril (25) at hennes matglde skulle ende i suksessbedrift med rå kaker.

Julia Schreiner Benito

Kanskje vi må ekspandere?

Nå nyter halve Oslo av råskapen. Fra den dagen Tiril Lunde Refsum åpnet sist november, har det kokt på Adamstuen.
-Denne drømmen lå så dypt i meg at jeg ikke turte å se på den.
Langs veggene er rosa og grått, bak disken er lune smil, i kjølen er kalde kaker, på kjøkkenet bobler det i kokos og kakao.
– Og skaperglede. Dette går over all forventning. Kanskje vi må ekspandere.
Ti ansatte har nok å gjøre: 100 kaker ut hver dag. To ukers venteliste. De leverer til bedrifter, restauranter og bakerier.
Og i ettermiddag kommer 25 lærelystne for kakekurs.

Rått på Adamstuen

Tiril gjorde søtt til levebrød

Nyte

Rawfood er vegansk, ikke prosessert, ikke varmet over 40 grader. Målet er maks næring og bioaktive ingredienser.
-Vegansk er det ”strengeste” innen kost. Derfor er det så gøy å ikke være streng. Helse handler om å nyte, sier Tiril.
-I noen miljøer blir det ekstremt med spirer, grønt, sunnhet og detox.
-For meg handler det om å ha det bra, puste, tillate.

Tappet

Da hun studerte journalistikk for noen år siden, var ikke Tiril like opptatt av å ta vare på seg selv.
-Dette livet nærer meg ikke, tenkte Tiril.
– Jeg jobbet for hardt av andre grunner enn meg selv. Energien min gikk for mye ut og lite inn. Jeg ble utbrent.
Underlig, kanskje, at en smak på en festival i Sverige kan snu livet og lykken slik. Men sånn ble det for seks år siden da Tiril testet rawfood.
– Det var så vakkert, godt, gøy, lett – jeg fikk energi. Rawfood transformerte hele kroppen.
Men helse er ikke konstant, mener Tiril.
-Vi møter livet ulikt i ulike faser. Om vi blir kjent med oss selv, blir vi mer bevisst hva vi trenger til ulike tider. Rawfood er ingen fasit. Men det hjalp meg da. Og det gleder meg nå.

 

Selvkjærlighet

Tiril elsker å kose seg, men kan  bli vond i magen og tåkete i hodet av for mye gluten.
Etter den rå oppdagelsen, begynte hun å eksperimentene på kjøkkenet sitt. Kakene ble stadig proffere, salget stadig heftigere. Så fant hun det lokalet ledig…
Tanken var klar: dette er så bra, og markedet vil ha det!
– Jeg spiser nesten bare kaker hele dagen, ler Tiril.
– Mat er nytelse, og noe intimt. Nytelse er selvkjærlighet og selvrespekt.
-Hjerne, mage, tarm, kropp – det er ett.
Med sola i ansiktet og hjertebriller på nesen serverer hun nå en ordrekke av nyt, næring, lett, lystig, føle, fange, smak,sanse… og antioksidanter!
– Helse er også nærvær med andre. Målet med denne arbeidsplassen er å skape stedet vi elsker å være. Derfor er kakene her så gode!

Den beste turmaten!

Glad mat!

Søt påske

Denne påsken har hun søtt i sekken.
– Rawfood er den beste turmaten: masse sunt fett, proteiner og vitaminer. Og i kulden holder alt seg fint.
– Som liten orket jeg knapt å gå hjem etter vaflene på Rondvassbu. Skituren føltes med ett så tung. På rawfood får jeg bare energi – masse energi på lite mat!


Raw food Oslo og kakene

  • Som søtning brukes dadler, vanilje, agave, lønnesirup, kokosblomstsukker
  • -Og salt, det får fram søtt. Den balansen jobber vi med hver dag for å begrense søtningen.
  • Mye vanilje og kakao
    -Kakao inneholder alt du trenger. Folk vet ikke hvorfor de kommer tilbake hit, men jeg vet: store mengder kakao!
  • Rawfood er inspirert av den nordiske nytelseskulturen, som befestet seg ytterligere med den danske boken Hygge i fjor.

Enkel, deilig, kremet is a la Tiril:

Bland alt i en foodprosessor – server!

Her er mer rå inspirasjon: http://www.rawfoodoslo.com/

 

ANNONSE
Del på:
Ranger denne artikkelen