KOSTREFORM

Jeg er renovert fra innsiden

Gerd var den flinke: gjorde som hun ble fortalt, spiste knekkebrød med magerost. Drakk juice, ikke brus. Så hvorfor var hun så syk?

Julia Schreiner Benito

Av Julia Schreiner Benito
Foto:Privat

Flink på skolen, flink i viljen, flink i maten.
Men gymtimene var som ventet for en klumsete, lubben pike: hun stod igjen når lagene til kanonball var valgt. Ikke lett å bli flink i sport når du mangler energi.

Hva kom først? Utovermagen eller plagene?
Hun husker ikke, men hun husker smerten fra aftøse munnsår.
– Jeg kunne ikke prate, sier Gerd Birgit Hay (57).

Hun trodde livet måtte være sånn: Komplekser. Mage som en buldrende vaskemaskin, på do 6-7- ganger om dagen. Psoriasis. Ørebetennelser. Halsbetennelser. Antibiotikakurer. Evig tilbakevendende sår i munnen så vonde at hun heller ikke kunne spise.

– Magen fungerte ikke normalt før jeg var 50 år.
Legebesøkene var få, og endte gjerne i en ny resept. Ingen snakket om kost.

– Og ingen sa at helsen ikke skulle være sånn. Ikke engang min mor, hun var vant til sykdommer. Man fant seg i det.

Gerds mor led lenge før hun døde av nyresvikt. Hun ble operert for struma, var medisinert for høyt blodtrykk i tiår, og operert for tarmkreft. Samt avhengig av dialyse i 7 år i påvente av nyretransplantasjon.
I dag vet Gerd at moren kunne hatt det mye bedre.
Gerd har arvet disposisjonen for nyresykdommen, 17 år gammel gir hun seg selv et løfte: å ta ansvar for egen helse.

– Det ansvaret sitter i ryggmargen.
Men lite visste Gerd hvilken mat kroppen hennes ville ha.

Gerd før renovasjonen for 20 kilo siden. Verst var ikke kiloene, men alle plagene.

Kjente går forbi

-Gamle kjente kjenner meg ikke igjen på gaten, smiler Gerd og viser fram et bilde fra 12 år tilbake. Ned 20 kilo, fri fra alle plager. Energisk.
– Renovert fra innsiden. Det har manifestert seg i smalere kropp, finere hud og hår, og god helse. For første gang i livet har jeg flat mage.

Det startet da hun for syv år siden leste Lars-Erik Litsfeldts bok om å spise seg frisk fra diabetes 2. (Foredrag på you-tube her.) Særlig ett bilde ble sittende hos Gerd:

– Litsfeldt viste til sumobrytere. De er jo enorme, og hva spiser de? Karbohydrater.
– Jeg begynte å forstå.
Hun så at munnsårene er knyttet til gluten-intoleranse. At alle plagene handlet om betennelser. At riktig mat kunne revolusjonere helsen.

– Gamle kjente kjenner meg ikke igjen. Jeg er renovert fra innsiden.

Renovasjon

– Jeg har aldri spist bedre.
Når det er suppe til lunsj på jobben, ler kollegene der hun slipper to smørpakker oppi mens de andre dypper sitt brød. Gerd jobber som strategisk rådgiver i Oslo. Da hun ryddet i kjøkken og kropp, ble magen bra umiddelbart. Grytene ble stadig grønnere, og ektemannen sa:
– Jeg orker ikke preiket, bare fortell meg hva jeg skal spise.
(Ja, han er fra Nord-Norge. journ.anm.)

– Nå er han med fordi han selv erfarer gode forandringer.
De har tre barn sammen og to barnebarn.
– Min største sorg er når jeg ikke når fram hos mine nærmeste. En vil jo evangelisere, smiler hun.

For Gerd koker det ned til noe så enkelt, og så vanskelig:
– Vit at du ikke trenger å ha dårlig helse. Men inntil du tør å snakke med deg selv, skjer ingenting. Våg å dokumenter hva du tar inn, og å eksperimentere med endringer.

Gerd måler blodsukkeret. Hun vet at forhøyet er risiko for at den arvelige nyresykdommen slår ut.
– Det handler om bevissthet i egne valg.

Unge uføre uten håp

Alle disse år med unødvendig sykdom. Hvordan kunne det skje?
Gerd tenker.
– Man lever bare i en kropp. Jeg antok at andre hadde sitt, snakket ikke om plagene mine. Jeg var flink pike, en klaget ikke.

-Bitterhet er bortkastede ressurser, jeg er løsningsorientert.

-Det koster så lite å se hvor friske folk kan bli av kost. Jeg forstår ikke at ikke helseministeren forsøker pilotprosjekter og slipper til folk som brenner ut av egen erfaring. Sett dem i kontekst!

-Det verste er at køen av dysfunksjonelle unge vokser.
-Ved nedsatt arbeidsevne blir de satt på arbeidsavklaring hos NAV, og verden står stille. Det er fire år uten driv, kun fem prosent av dem kommer så ut i vanlig jobb. Og legene skriver ut medikamenter…

Gerd vet at endring tar tid, og starter i det små.

-Du må skrelle løken fra innsiden.

Gerds endringer

  • Mye mindre karbohydrater, mye mer fett fra naturlige kilder.
  • Blant annet kuttet ut korn, melk, erter og belgfrukt.
  • Lite frukt.
  • Frokost er to egg med masse smør. Kanskje en grapefrukt.
  • Salat med mye olivenolje til lunsj.
  • Middag med økologiske, rene varer. Mye grønnsaker.
  • En bit fet cheddar om kvelden hvis sulten.

Hun har ikke høyere matbudsjett enn vanlig fordi hun ikke kjøper ferdigmat og snop.

ANNONSE
Del på:
Ranger denne artikkelen