KOSTREFORM

Vegetarpåske!

Mari kikket bort på sin kjære katt Tobias. Og satte kyllingen i halsen. Nå inspirerer hun folket med sin vegetarblogg.

Julia Schreiner Benito

-En tidkrevende hobby, sier Mari Hult (35).
-Bloggen min er hundre prosent idealisme.
Nylig vant hun ”Årets prestasjon” for Vegetarbloggen – den gjeve prisen i konkurranse med andre profilene til United Influencers.
Full jobb innen kommunikasjon på universitetet i Stavanger, og to ekstrajobber. Hun er utdannet innen petroleumsteknologi, men Mari kjente fort at mennesker og mat er mye morsommere.
Så det er knapt tid til sosialt liv. Bortsett fra stundene med Tobias, da.
Gode Tobias som overbeviste henne om at vegetar er veien. Tobias som tuslet ensom rundt i Egersund. Som ingen ville ha før Mari satte seg i bilen den mørke kvelden for to år siden. Tobias, mannehateren.
– Han gikk fra dør til dør, 6-7 uker gammel.
– Han her kommer du til å beholde, hadde en venninne sagt.
Ganske riktig. Katten Tobias var for god til annet.

Mari Hult – vegetardronningen!

Orker ikke dyr som pines

-Jeg ble veganer på grunn av dyr som Tobias. Når jeg koser med ham, tenker jeg at alle dyr fortjener et godt liv. Orker ikke tanken på at kylling pines, for eksempel.
-Å velge økologisk hjelper, men ingen dyr har lyst til å dø, i eggproduksjon dreper de hannkyllingene. Jeg klarer meg fint uten kylling og egg.
-Mange tenker det samme. De ønsker å ta et valg som ikke går utover dyr, men hvor skal en begynne?
-Vi er oppvokst med rutiner rundt skolemelk og kjøtt, uten spørsmål.
Som veganer unngår Mari mat av animalsk opprinnelse: kjøtt, fisk, skalldyr, egg, meieriprodukter og honning.
-Dess mer jeg kutter ut, jo større blir verdenen av nye smaker.
– Men det kan bli for mange hensyn og restriksjoner. Det viktigste er at du gjør så godt du kan.

Frustrerte foreldre

For syv år siden falt mang en tåre når Mari strevde med grønt og protein på kjøkkenet sitt. Men gradvis fikk hun det til, og startet bloggen.
-For å huske suksessene mine, bloggen var for egen del.
Så kom kommentarene: ”Du hjelper meg.” ”Jeg hadde ikke klart overgangen om det ikke var for deg.”
– Da er det verdt all tiden jeg bruker.
-Jeg har fått en ny lesergruppe: frustrerte foreldre. De vil lage ærlig, sunn og bærekraftig mat til hele familien.
– Men å bli veganer forplikter, mange synes det høres skummelt ut. For mange er det bedre å spise mindre kjøtt. Og heller velge kvalitet.

En vegetarisk matverden

Nøttestek

Påskeaften spiser Mari nøttestek. (Oppskrift følger.)
– Den kan du lage før du reiser bort. På hytta kan du oppbevare den i kjøleskap eller i snøen. Jeg bruker samme tilbehør som til pinnekjøtt.
Dessert?
– Jeg har en sånn idiotting i påsken: appelsin. Desserten gjøres superenkelt: skrell den, skjær i skiver, ha mørk, revet sjokolade på.
En annen dessert hun ikke går forbi: hvetetortilla stekt på begge sider, sjokolade og banan i, rullet sammen.
-Dess flere matvarer du kutter ut, jo mer tvinges du til å prøve nye ingredienser.
-Akkurat nå har jeg dilla på burger av linser og nøtter. (Oppskrift følger.)
-Yndlingsingredienser?
Mari tenker ikke lenge.
– Søtpotet og granateple!
-Søtpotet er typisk noe du ikke selv finner ut av, du trenger inspirasjon. Og plutselig forstår du hvor godt det er…
Og alt blir penere med granateple!

Hva med nøttestek påskeaften? Foto: Erik Sæter Jørgensen

Her er video med oppskrift på nøttesteken

Bedre utvalg

Oslo er som London hva utvalg gjelder, erfarer Mari. Tidligere måtte hun til spesialbutikker for juksekjøtt og erstatningsprodukter i Stavanger. Utvalget øker, men hun skuer misunnelig mot hovedstaden.
Så snakker hun om Tobias igjen: grå, muskuløs, med grønne øyne. Og egen Instagramkonto, må vite.
Mari har vært fostermor for mange katter, men Tobias kunne hun ikke gi fra seg.
Så liten og redd han var den mørke natten hun fant ham. Mari mistenker at noen har vært stygge med ham: bare hun nærmer seg ytterdøren, blir Tobias livredd. En innbitt innekatt. Som frykter menn.
Hos damene?
Går han fra fang til fang…

  • Veganisme er en etisk levemåte basert på respekt for alt levende.
  • Veganere har plantebasert kosthold, og unngår all mat av animalsk opprinnelse.
  • Veganere unngår produkter som lær, pels, ull, silke osv.
  • Veganere unngår, så langt som mulig, å støtte produksjonsformer som utnytter dyr.
  • Mari erfarer at du på et tidspunkt knekker en kode som ny vegetarianer/veganer.
  • Hun bruker mer krydder, urter og hvitløk.
  • Hun lærer nye smaker og kombinasjoner.
  • Mari: – kanskje du ikke vil kutte ut kjøtt. Men du kan spise det sjeldnere, og av god kvalitet. Som vilt eller økologisk.

Grønn mat går vel an

Burger med linser og nøtter, 4 stk.

4 dl tørka eller 2 bokser/esker hermetiske brune eller grønne linser
2 sjalottløk
2 kinesisk hvitløk
1 rød chili
2 ss olje til steking
3 ss tomatpuré
2 ss soyasaus
2 ts røkt paprikapulver
2 ts spisskummen
200 g havregryn

Dersom du bruker tørka linser, må de bløtlegges i noen timer og så kokes møre. Bruker du hermetiske, holder det å sile av laken.
Ha løk, hvitløk, olje, tomatpuré, soyasaus, røkt paprikapulver og spisskummen i en foodprocessor.
Kjør til jevn saus.
Ha i linsene og kjør litt til, de skal knuses en del.
Ha over i en bolle, rør inn havregryn til du har en ganske fast deig som du kan forme burgere av.
Stek burgerne i olje på medium/høy varme noen minutter på hver side.
Server gjerne med basilikummajones, burgerbrød, ruccola og rispapirbacon.

To nøttesteker/10 porsjoner:

400 g nøtter (bland gjerne mandler, cashew- og valnøtter)
200 g røde linser
25–50 g tørket steinsopp
1 aubergine1 grønn squash
3 pastinakker
2 løk
200 g sjampinjong
olje til steking
2 ss rød curry paste
eventuelt litt hvitløk
10 tørkede aprikoser
5 ss barbecuesaus
noen stilker frisk persille
4 ss rismel eller kikertmel
100–200 g havregryn
8 plater butterdeig (uten melk/smør)
16-18 rosenkål

Gjør slik

La nøttene ligge i bløt i minst to timer før tilbereding.
Kok opp godt med vann i en gryte. Skyll linsene, og ha i. La det småkoke til linsene er møre, rundt 15 minutter.
Sil av vannet og avkjøl linsene.
Bløtlegg steinsoppen i 2–3 desiliter varmt vann. Pass på at den blir helt dekket. La stå i cirka 20 minutter. Spar bløtevannet
til sausen.
Kutt aubergine og squash i terninger på cirka 1 cm. Spre dem utover et fat og salt dem lett. Dette trekker ut
vannet. La ligge i cirka 20 minutter.
Kjør pastinakk, løk og sopp til små biter i en foodprosessor eller kutt for hånd.
Varm opp oljen i en panne og tilsett grønnsaksbitene og curry paste. La det steke i cirka 10 minutter. Vend bitene
underveis og tilsett eventuelt litt ekstra olje.
Legg deretter blandingen ut på en tallerken, slik at det avkjøles fort.
Hell vannet av aubergine- og squashterningene. Børst av saltet så godt du greier og stek bitene i cirka 10 minutter.
Hell vannet av nøttene og kjør dem til små smuler i foodprosessoren.
Ha over i en stor bolle. Bland deretter inn linsene. Kutt aprikosen i små biter og ha den i. Hell vannet av soppen (ta vare på bløtevannet til sausen), skjær den i mindre biter og ha den i linseblandingen.
Tilsett pastinakkmiksen, auberginemiksen og barbecuesausen. Finhakk persille og bland den inn.
Nå skal du ha en ganske fast masse. Målet er at den skal kunne formes til en stek med hendene. Den skal ikke være
for våt, men heller ikke falle fra hverandre. Her har du to verktøy:
1: Havregryn gjør den fastere og mindre bløt.
2: Rismel eller kikertmel binder massen.
Sannsynligvis holder det med havregryn.
Sett deigen til side i 15 minutter. I mellomtiden kan du forvarme ovnen til 200 grader og kle et stekebrett med
bakepapir.
Kjevle ut halvparten av butterdeigsplatene slik at du får et stort rektangel.
Pass på at kantene overlapper litt. Når ovnen en klar fordeler du halvparten av nøtteblandingen utover langs
midten av det ene butterdeigflaket. Press i noen rosenkål. Brett det hele sammen til en fin stek.
Gjenta med resten av butterdeigen og nøtteblandingen. Pensle med litt olje.
Stek i 40–50 minutter. Nøttesteken skal bli sprø oppå, og en tannpirker som stikkes inn skal komme ut tørr.
Skjær i skiver og server.

Hummus – DET er godt, det!
Bærgrøt – er også digg – til frokost, for eksempel!
Kostholdsdebatten – hvem lager reglene?

 

Del på:
Ranger denne artikkelen