KOSTREFORM
Thor Foseid

Mens vi venter på ”god forskning”

Ernærings-gründer Thor Foseid (67) ble så lei av å bli møtt med ”det finnes ikke forskning som støtter dette”, at han tilbød helseministeren en gavepakke. Trodde han.

Julia Schreiner Benito

Av Julia Schreiner Benito

Leste du om ernæringsfysiolog Mone Eli Sæland som spiste seg frisk fra astma? Husker du hva spesialistene svarte? At det ikke finnes tilstrekkelig ”god forskning” til å innføre kostråd overfor astmatikere.
”God forskning”, hva er det?
Mange får diabetes, mange snakker om diabetes, men hvor mange gjør noe med det? Thor Foseid prøvde å utføre ”god forskning”, men ble kjølig møtt.
– Jeg var kanskje naiv som trodde at helsemyndighetene ville ta imot tilbudet mitt.

-Skuffet?

– Ja. På vegne av alle med diabetes og andre livsstilssykdommer. Det er problematisk for meg å besitte kunnskap om hvordan mennesker kan hjelpes når budskapet ikke når ut.
-I samarbeid med lege Stig Bruset testet jeg, og fant at ni av ti med diabetes 2 ble kvitt sine symptomer på et LCHF-kosthold. Altså mye mindre sukker og litt mer fett. Myndighetene var ikke interessert i mine enkle råd.
Ikke er han professor eller førsteamanuensis, ikke har han publisert i akademia, ikke jobber han fra kontor. Nå vinterstid er det fra sin seilbåt på Gran Canaria han begraver seg stadig dypere i analyse og testing: hva blir vi syke av? Hvorfor? Hvordan? Som han har gjort i tjue år.

Fra høykarbo til lavkarbo

Da Foseid solgte sin matpakkegigant ”Olapakka” – brødskivene på bensinstasjonene, vet du – fikk han tid og penger.
Beina hans var like tynne som kona Trude sine, men der stoppet likheten: magen hans hadde vokst i takt med kontoen etter brødsalg. 30 tunge kilo foran, hvordan kunne det ha seg – han spiste jo grovbrød? Og havregrøt til frokost, akkurat som kona. Hvorfor forble hun slank, mens han este?
Mange boksider og tester senere forstod han at det hadde med insulin å gjøre. Siden har han ikke gitt seg, for bak ethvert enzym finnes ti nye spørsmål: hvordan, hvorfor?
Han gjorde brød-fabrikk til lavkarbo-fabrikk, solgte mat som ga stabilt blodsukker, og han undersøkte.
Lege Stig Bruset og Foseid kunne nesten ikke tro det: det fantes jo knapt den sykdom som ikke ble dempet eller forsvant når blodsukkeret ble stabilt!

Gavepakke?

Dette må ut, mente Foseid, men ernæringsmyndighetene svarte ”det finnes ikke vitenskapelig forskning.”
Det var da han skrev et brev: ”Jeg står for maten, testgrupper, og forskningen, jeg betaler. Alt jeg ber om er at dere setter kriterier, sender deres observatør, og godkjenner. Slik at dere kan stemple det ”god forskning.” Slik at budskapet når ut. Budskapet om at de fleste kan reversere diabetes type 2 med riktig kost.
– Altså en minimal innsats fra myndighetene, men tilstrekkelig til at resultatene ikke kunne trekkes i tvil.
– Svaret fra daværende helseministeren Bjarne Håkon Hansen – kom sent og tamt: ”Om jeg trengte finansiell støtte til en slik studie så var mottageren for søknaden Helse Øst.”
Hæ? Hadde de lest brevet? Forstått det? Jeg bad jo ikke om penger.

Gir seg ikke

-Jeg er ikke ferdig med å bevise at både diabetes type 2, overvekt og en rekke andre livsstilsykdommer skyldes myndighetenes kunnskapsløse ernæringsråd. Men nå velger jeg andre strategier: presse og sosiale medier.
Jeg er for resultat-orientert til å gå veien om myndighetene for å vise sammenhengen. Og ”god forskning” – hva er det?
Igjen og igjen blir vi vist hvordan du kan manipulere, vri og vende på forskning. Du kan dokumentere hva du vil, så lenge du legger forskningen opp til det. Dessuten: hvem betaler forskningen?

– Politikerne er litt unnskyldt, de er ikke eksperter på ernæring. Rådgiverne deres, derimot… Jeg tror de er bundet i prestisje.
– Og det er klart: om en politiker provoserer bøndene, blir han ikke sittende på Stortinget. Å ta kornet er politisk selvmord.
-Den svenske legen Andreas Enfeldt sa det godt: vi står i en matrevolusjon, opprøret kommer nedenifra.
-Jeg tipper at dette vil rulle som en bølge de kommende år, sier Foseid.
– Det er jo dette vi alltid har sagt og ment, vil politikerne og rådgiverne si da.

Helsedirektoratet: -Foseid må forholde seg til gjeldende regler.

– Slik forskning som Foseid beskriver, krever ressurser. Enhver som ønsker å forske seriøst, må forholde seg til kriterier som gjelder for god forskning og søke om forskningsmidler, sier avdelingsdirektør Henriette Øien ved ernæring og forebygging i helsetjenesten, Helsedirektoratet.
– Vi har god kunnskap om type 2-diabetes og hvordan sykdommen kan forebygges. Det foreligger gode studier som er publisert i anerkjente tidsskrift, og vi benytter oss av disse i det helsefremmende og forebyggende arbeidet.

-Det arbeidet går jo ikke så bra når forekomsten av diabetes øker så dramatisk?

– Helsefremmende arbeid er ikke gjort på en dag. Vi jobber for å fremme et sunt kosthold, med fokus på blant annet å redusere inntaket av salt og rødt kjøtt. Samt øke inntaket av grønnsaker, bær, frukt, grove kornprodukter og fisk. Maks ti prosent av energien bør komme fra sukker. Videre oppfordrer vi til regelmessig fysisk aktivitet.
– Om dette er gode råd, hvorfor har da nærmere en halv million nordmenn diabetes, innbefattet dem som er udiagnostisert?

– Rådene er kunnskapsbaserte, men folk må følge dem. I dag er mat tilgjengelig over alt, i tillegg er vi for inaktive.

-Kommentar til at Foseid sier: «Jeg er for resultat-orientert til å gå veien via myndighetene. Jeg bruker heller presse og sosiale medier for å få ut budskapet om hvor enkelt diabetikere kan spise seg friskere.»

-Om Foseid vil bli tatt seriøst, bør han forske innenfor kriterier for god forskning. Siden kan han publisere sine resultater.

Thor Foseid

God forskning?

Slik ble to pasienters erfaring med tilskudd til ”vitenskapelig forskning.” Uten å opplyse at legen som utførte studien tjente penger på tilskuddet.

”Vitenskapelig dokumentert virkning” av Coffee Slender? Tja…

Dette firmaet har tjent gode penger på å trylle fram ”vitenskapelig bevis.”

Hvem sponset ”forskningen” som sa at sukker ikke er farlig? Sukkerindustrien, selvfølgelig…

ANNONSE
Del på:
Ranger denne artikkelen